Transportsystemen

In een bedrijf moet gekeken worden of de transportsystemen aan de eisen voldoen. De interne transportsystemen die in een bedrijf worden gebruikt, zijn zeer belangrijk voor het proces en werknemers. De kwaliteit van het werk voor de werknemers wordt aanzienlijk verbeterd als de transportsystemen in orde zijn. Bij een goed transportsysteem zal het proces niet stilvallen binnen een bedrijf. Er kunnen in een bedrijf meerdere soorten transportsystemen worden gebruikt. U kunt daarbij denken aan vorkheftrucks, automatische pickordersystemen, rollenbanen en andere. Het zijn vaak de rollenbanen die het eerst opvallen wanneer iemand een bedrijf binnenkomt. Zij worden in alle vormen van de industrie toegepast.

Transportsystemen

Er zijn vele soorten rollenbanen. De opzet van een rollenbaan is om de werknemer te ontlasten van het zware werk. Vaak moeten werknemers met zware onderdelen een stuk door het bedrijf lopen. Dat is erg belastend voor de rug. Daardoor werd het ziekteverzuim steeds hoger. Daarom worden er tegenwoordig veel rollenbanen gebruikt. De werknemer pakt hierbij het product op en plaatst deze op de rollenbaan. Dan hoeft hij het alleen nog maar in principe vooruit te duwen. Het is ook mogelijk om de rollenbaan een beetje af te laten lopen. Dan zal het product naar de plaats van bestemming rollen.

Er zijn ook rollenbanen die elektrisch worden aangedreven. Hier hoeft de werknemer alleen maar het product op de rollenbaan te plaatsen en het product gaat dan automatisch naar de losplaats. Een dergelijke rollenbaan moet zeer goed zijn beveiligd om te voorkomen dat er iemand met zijn vingers of kleding tussen de elektrisch aangedreven rollen zouden kunnen komen. Dergelijke ongelukken moeten zeker worden voorkomen.

Telescooprollenbanen

Dit zijn rollenbanen die zoals het woord al aangeeft uitgetrokken kunnen worden. Daardoor kunnen ze bij het laden en lossen gemakkelijk in een container worden getrokken, zodat men helemaal niet hoeft te sjouwen met bepaalde producten.

Harmonica rollenbanen

Dit zijn rollenbanen die gemakkelijk in en uitgetrokken kunnen worden. Ze kunnen ook door een bocht worden geplaatst. Dit soort rollenbanen vindt zijn grootste toepassing in magazijnen.

Kettingtransporteurs

Voor continu transport in een bedrijf worden dit soort systemen vaak toegepast. De producten kunnen horizontaal maar ook oplopend worden verplaatst. Ze zijn geschikt voor grote capaciteiten over grotere afstanden.

Bandtransporteurs

Het zijn banden die het product verplaatsen. De banden worden aangedreven. Wanneer er hierbij een klein onderdeel op de band valt, blijft dat gewoon op de band liggen. Bij een rollenband zou het tussen de rollen terecht komen. Ze worden vooral gebruikt bij lopende band werkzaamheden.

Liften

Zij worden gebruikt voor die werkzaamheden waarbij er constant zware voorwerpen moeten worden opgetild. Dat optillen van zware producten is slecht voor de rug waardoor er rugklachten zouden kunnen ontstaan. Dat moeten we dus voorkomen.

Wanneer het transportsysteem binnen een bedrijf in orde is, zullen de werknemers met veel meer plezier werken. Ze zijn niet zo vaak ziek in verband met rugklachten. Indien alles goed op elkaar afgestemd is, kan een bedrijf optimaal zijn werk verrichten. De goede transportsystemen op de juiste plaats verhoogt het werkgenot. Daarom moet bij de inrichting van een bedrijf gekeken worden hoe we de interne transportsystemen het beste kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *