Groen gaan: van diesel naar biodiesel?

Af en toe ziet u misschien een auto voorbijgaan met een sticker met de tekst “Powered by soybeans” of “Ik tank biodiesel! U bent ongetwijfeld nieuwsgierig. Wat zijn dit voor mysterieuze auto’s en wilt u er zelf ook een? Hoewel de populariteit en zichtbaarheid van alternatieve brandstofbronnen de afgelopen tien jaar is toegenomen, is het idee van biodiesel heel oud. De reden dat het nooit van de grond kwam, was simpelweg dat aardolie een meer haalbare optie werd en de infrastructuur daar omheen werd gebouwd. De uitstoot van broeikasgassen, de stijgende olieprijzen en de politiek hebben de schijnwerper weer een beetje op biobrandstoffen gericht, en voor sommige mensen is het een goede optie.

Dus wat is biodiesel?

In wezen is het elke soort vette olie die is gezuiverd en bewerkt (een chemisch proces), waarna het in vrijwel elke dieselmotor kan worden gebruikt met weinig of geen aanpassingen. Als u een dieselmotor heeft, hoeft u alleen maar uit te zoeken waar u biodiesel kunt krijgen. Dit is gemakkelijker dan het klinkt; er zijn immers online diensten voor het vinden van een plek, en misschien kan uw monteur u advies geven.

Het goede

Dus, behalve een goed gevoel over het niet bijdragen aan het olieprobleem, wat is er goed aan biodiesel? Zoals blijkt, best veel:

  • Biodiesel heeft veel lagere schadelijke emissies dan op aardolie gebaseerde brandstoffen;
  • De brandstof zelf is niet-toxisch; een lek of omvallen van een tanker doet geen vlieg kwaad (tenzij hij zinkt);
  • Het is duurzaam; er is geen biodieselreservoir dat we leegmaken;
  • Het loopt schoner, soepeler en stiller, omdat biodiesel een natuurlijk smeermiddel is.

Het slechte

Mooi toch? Maar natuurlijk is er een keerzijde. Zuivere biodiesel heeft slechte prestaties bij koud weer; onder het vriespunt wordt het modderig. Omdat biodiesel een oplosmiddel is, zal het rubberen slangen en afdichtingen aantasten. Vraag het uw monteur als u niet weet of u deze heeft. De meeste auto’s hebben synthetisch rubber in plaats van rubber, maar u weet maar nooit. De aard van het biodiesel-oplosmiddel betekent echter ook dat veel van de rommel uw motor kan verstoppen, dus vervang uw filters na een of twee keer tanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *