Kosten die komen kijken bij auto import

De gewone automobilist moet er waarschijnlijk niet aan denken, maar voor een echte liefhebber van auto’s kan het een serieuze overweging zijn: het importeren van een auto. Wanneer een auto in Nederland niet verkrijgbaar is, maar wel bij onze oosterburen in Duitsland, dan kan het een serieuze optie zijn om de auto daar te kopen en vervolgens naar Nederland te halen. Maar wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe importeert u een auto? In dit artikel kijken we naar de kosten die komen kijken bij auto import.

Een overzicht van de kosten

Er zijn een aantal kosten waar u rekening mee moet houden bij het importeren van een auto. Deze kosten zijn de volgende: aanschafkosten, transportkosten, kosten voor een eendagskenteken en -verzekering, kosten voor de RDW-keuring, bpm, btw, kosten voor de kentekenplaten en tot slot wegenbelasting en premie autoverzekering.

De aanschafkosten spreken voor zich: wanneer u een auto wilt kopen, zult u een smak geld op tafel moeten leggen. Aangezien het hier meestal gaat om een auto die in Nederland niet verkrijgbaar is, moet u er rekening mee houden dat het waarschijnlijk om een exclusievere auto gaat waar een prijskaartje aan hangt.

Ook de transportkosten spreken voor zich: dit zijn de kosten die u maakt om de auto naar Nederland te krijgen. U kunt dit zelf doen wanneer de auto net over de grens in België of Duitsland staat, maar u kunt ook een bedrijf inhuren om de auto te importeren.

Eendagskenteken en andere kosten die komen kijken bij auto import

Een eendagskenteken en -verzekering is iets dat u nodig zult hebben om uw auto te laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Dit kenteken is gratis, de verzekering echter niet.

Vervolgens zult u de auto moeten laten keuren bij het keuringsstation. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de auto en het soort keuring dat RDW uitvoert. Terplekke zult u vaak ook de bpm-aangifte moeten doen, omdat zich daar het aangifteloket bevindt.

In sommige gevallen moet u in Nederland nog btw betalen. Dit geldt alleen als de auto minder dan 6.000 kilometer heeft gereden of minder dan 6 maanden oud is. U zult dan 21% van de koopprijs moeten betalen. Bij een tweedehands auto betaalt u in het land waar u de auto koopt reeds btw.

Kentekenplaten kosten slechts enkele tientjes en kunt u laten maken wanneer u bij de keuring door de RDW uw kentekenbewijs heeft ontvangen. Tot slot zult u belasting moeten betalen in de vorm van motorrijtuigenbelasting en zult u de auto moeten verzekeren met minimaal een WA-dekking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *